cukier krzepi.
to jedno z najsłynniejszych haseł reklamowych wymyślone przez Melchiora Wańkowicza w latach 30. XX wieku.
ano co prawda, to prawda. bo jak poprawić sobie humor w ponury, niedobry dzień? kawałek czekolady, karmelek, lody?

a może… amezaiku?

 

ameshin1

 

co to takiego?
amezaiku to japońska sztuka tworzenia słodyczy. sztuka ludowa, która swoje dzieje liczy od VIII wieku.
słodką masę, złożoną z syropu, skrobi i ewentualnie naturalnych barwników, formuje się, ugniata, dzieli, a następnie rzeźbi się w niej używając nożyków i małych nożyczek.
(podobno kiedyś używano także słomek i dmuchano w masę, korzystając z techniki podobnej jak ta przy dmuchaniu szkła, jednak uznano tę metodę za niehigieniczną i zakazano jej).

 

shinri tezuka at work

 

świat przypomniał i zachwycił się amezaiku dzięki pewnemu młodemu artyście z Tokio. Shinri Tezuka jest właścicielem Ameshin, niewielkiego sklepu w dystrykcie Asakusa, w Tokio. można tam przyjrzeć się z bliska powstawaniu tych słodkich dzieł sztuki, można je kupić (ceny to 1000-2000 jenów czyli ok. 30-60 zł), a także wziąć udział w warsztatach i spróbować własnych sił w tworzeniu takich lizaków.

 

ameshin2

 

ameshin4

 

ameshin3

 

ameshin5

 

ameshin6

 

na czym polega ta sztuka? co budzi powszechny zachwyt? bo Tezuka nie jest przecież jedynym na świecie tego rodzaju artystą.
to przede wszystkim niezwykły realizm, który świadczy o prawdziwym mistrzostwie japońskiego twórcy. a także pasja, chęć dzielenia się nią, radość tworzenia.

to co wybieramy: żabę, rybę czy może ośmiorniczkę?

 

amezaiku_Ameshin2

amezaiku_Ameshin1

fot. ame-shin.com, designboom.com