lubię ceramikę. dlatego z ciekawością wybrałam się na wystawę ArtFood 2013.
ArtFood 2013 to wspólny projekt dwóch szkół projektowych. wystawa to dzieło studentów/projektantów z poznańskiej School of Form i londyńskiego Royal College of Art. projekt zrealizowany został we współpracy z Instytutem Adama Mickiewicza, a pomocą służyli między innymi Atelier Amaro, Concordia Design oraz Ćmielów Design Studio. kuratorem wystawy jest znany polski artysta ceramik Marek Cecuła.

to właśnie w Ćmielowie projektanci stworzyli naczynia, które można oglądać na poznańskiej wystawie w Concordia Design. wystawa ArtFood 2013 prezentuje formy niezwykle interesujące. ceramikę, porcelanę, szkło.

 

 

jedni przyglądają się światu w szerszej perspektywie, inni skupiają na szczególe.
w centrum jest forma, kształt. bywa, że jest bardzo geometryczna. często jest bezpośrednio zainspirowana światem przyrody – czy to morskimi falami (Karolina Rybak) czy strukturami koralowca (Dorota Mostowiak) czy też kałużą (choć być może to już moja nadinterpretacja).

oto kilka wybranych projektów.
Martę Szostak zainteresował złom czyli odpady produkcyjne, nieudane filiżanki, talerzyki.

 

 

Emma Finch zagłębiła się w ogród, jej porcelana to wyraz fascynacji bujną roślinnością. i to ona proponuje dodatkowe doświadczenie – pozostałości na talerzu wypełniając dno tworzą wzór, nowy obraz. bo jedzenie to nie tylko zmysł smaku, także wzroku czy dotyku. wypukły wzór na kubeczkach Emmy przypomina o świecie przyrody, o którym ludzie miast zaczynają coraz bardziej zapominać.

 

 

Tosia Kilis zapatrzyła się w kałuże. tak bowiem wygląda zupa w naczyniu jej autorstwa. a jest to kałuża niczym piękny obraz.

 

 

Dominika Bździak jakby nie mogła się zdecydować czy woli formy bardziej geometryczne czy obłe. dlatego jej zestawy naczyń są tak różne. Lid i Dil to formy, które mogą służyć jako miski albo jako klosze.

 

 

jedna z form wygląda zupełnie jak portret gościa z kosmosu. ufo na talerzu – dlaczego nie!

 

 

Paulinę Masternak zajął temat dzielenia się jedzeniem, doświadczenie spotkania przy stole z drugim człowiekiem. jej naczynia przypominają cząstki owoców, powstały z inspiracji owocem granatu.

 

 

Landon Peck stworzył serię obiektów, które służyć mają do podawania przekąsek. projektant mówi o inspiracji obrazem spadającej kropli mleka, ale Amuse wygląda niczym wielka pinezka.

 

 

nowa porcelana.
nowe wrażenia estetyczne.
nowe doświadczenia kulinarne.
na nowo zdefiniowana sztuka stołu i estetyka jedzenia.

 

 

 

 

 

 

ciekawe są też inspiracje młodych twórców, które możemy prześledzić oglądając tablice informacyjne. dzięki nim zaglądamy za kulisy projektów, tropimy twórcze poszukiwania projektantów i projektantek, podglądamy warsztat pracy.

 

fot. piece_of_glass/Agata Ziółkiewicz

warto zajrzeć na wystawę i przyjrzeć się z bliska twórczym poszukiwaniom młodych projektantów i ich efektom. to nie tylko przyjemność dla oka, ale i możliwość refleksji nad stołem, nad tym jak prezentować i podawać jedzenie, jak zmieniają się nasze gusta nie tylko estetyczne, ale i kulinarne.


wystawa ArtFood 2013
26.07 – 8.08. 2013
Concoria Design, Poznań
wstęp wolny

a jeśli ktoś jest ciekawy jak przebiegały przygotowania i jak wyglądała realizacja projektu polecam zajrzeć na stronę artfood2013.wordpress.com

I like design na facebooku – zapraszam.