kto lubi makaroniki powinien koniecznie zajrzeć do… Genewy, do Hotel des Bergues. to ekskluzywny adres tuż nad Jeziorem Genewskim. znajduje się tam cukiernia, herbaciarnia i restauracja – przestrzeń zaprojektowana przez Indię Mahdavi dla Ladurée.

historia Ladurée sięga 1862. wówczas w Paryżu powstała ta luksusowa piekarnia i cukiernia zarazem, która zasłynęła maleńkimi ciasteczkami – makaronikami. dziś sprzedaje się ich ponoć piętnaście tysięcy dziennie! 145 lat później firma otworzyła swój sklep w Genewie. to bodaj najsłodsze miejsce w tym mieście. dosłownie i w przenośni.

 

laduree geneva1

 

laduree geneva2

 

laduree geneva3

 

wystrój wnętrza nawiązuje do pastelowych słodyczy: pistacjowa zieleń ścian, fiołkowe sofy i fotele, biało-złote stoliki. i lampy przypominające połówki makaroników. jest tu trochę jak w bajce.

 

laduree geneva4

 

laduree geneva5

fot. india-mahdavi.com, decobsessions.blogs.marieclairemaison.com

a jeśli spodobał wam się ten świat, to warto przypomnieć, że Mahdavi jest też autorką kawiarni i restauracji Sketch w Londynie, gdzie dominuje pudrowy róż.