wie o tym każdy, kto choć raz w życiu próbował upiec własne ciasto.
i myślę sobie, że sporo jest takich osób, bo skąd wzięła by się taka ilość fanów blogów takich jak np. Moje Wypieki czy White Plate? i to fanów, czy może raczej fanek, które nie tylko lubią, zaglądają i czytają, ale też pieką wypróbowując podawane tam przepisy.

ja jestem tego pewna, że domowe najlepsze, bo nawet jak mi się coś nie uda to i tak smakuje. w końcu to moja praca, mój czas, moja twórczość (czasem bardzo radosna).

’Hembakat är Bäst’ tak po szwedzku brzmi zdanie 'domowe jest najlepsze’.
to tytuł książki z przepisami, którą podobno* można dostać za darmo w szwedzkich oddziałach IKEA.
do współpracy zaproszono fotografa Carla Kleinera i stylistkę Evelinę Bratell.
razem stworzyli tę książkę.

a poniżej kilka wybranych propozycji.
nie zobaczycie tam jednak gotowego ciasta/ciastek, ale produkty potrzebne do przygotowania go.
ułożone symetrycznie geometryczne kształty.
świetny pomysł! **

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fot. www.carlkleiner.com

a więcej zdjęć i stylizacji znajdziecie tutaj.

* piszę podobno, bo nie wiem na pewno. a może ktoś z Was bywa lub jedzie do Szwecji i może mi to sprawdzić?
** pomysł świetny, ale właśnie mi się przypomniało, że w dość podobny sposób prezentuje swoje przepisy Marta Gessler w 'Wysokich Obcasach’.